szerző:
HVG

Országos listát 40 párt adott le határidőig a Nemzeti Választási Irodának, ám még kérdéses, hogy ennyien rá is kerülhetnek-e a szavazólapra. Több olyan – zömében eddig ismeretlen – párt van ugyanis, amely egyéni képviselőjelöltjeinek elvileg összegyűjtötte a szükséges, 500 aláírást, ám azok vizsgálata még tart. Márpedig e pártok jelöltjeinél a választási szervek gyakran találnak problémákat a leadott gyűjtőíveken, ahogy az a napokban is több esetben történt: például halottak nevével éltek vissza, és több párt ívein is ugyanolyan sorrendben követték egymást a nevek, ám az aláírások eltértek. Összesen 121 szervezet jelezte, hogy elindul a választásokon, de volt, amelyik végül egy jelöltet sem tudott állítani. Egyes esetekben pedig hiába van akár 80–90 jelölt is bejelentve, előfordulhat, hogy a listaállításhoz szükséges 27 jelölés (ráadásul 9 megyében és a fővárosban) így sem jön össze. A nagyobb szervezetek közül – meglepetésre – az Együtt jelöltjeinek száma a hatvanat sem éri el, míg a Momentumnak 7 helyen nem sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírásokat. A szomszédos országokból eddig több mint 357 ezren jelentkeztek a választásokra, négy évvel ezelőtt a számuk nem érte el a 200 ezret, s végül 128 ezren voksoltak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!