szerző:
HVG

A vártnál sokkal határozottabban álltak ki a svájci választók a köztelevízió és -rádió lakossági finanszírozásának fenntartása mellett. A vasárnapi népszavazáson részt vett 5,3 millió állampolgár 71,6 százaléka mondott igent a kötelező díjra. A háztartásonként évi 451 svájci frankos összeg eltörlését a szélsőjobboldali Svájci Néppárt kezdeményezte. Arra hivatkozott, hogy a televíziós magáncsatornák is önerőből tartják fenn magukat, a biztos közfinanszírozás viszont pazarlásra, túl sok ember foglalkoztatására készteti a 75 százalékban a díjból finanszírozott, négy nyelven sugárzó SRG-t. A köztévék lakossági finanszírozásának leállítása több nyugat-európai országban felmerült, legutóbb Ausztriában is. (Magyarországon a Medgyessy-kormány törölte el 2002-ben a díjat.) Az osztrák ORF-et politikai okokból támadja az új kormány, mondván: a közpénzből élve elfogultan az előző, szociáldemokrata éra nézeteit képviseli. A svájci állami tévé vezérigazgatója, Gilles Marchand bejelentette: már az idén 5 százalékkal csökkentik a kiadásokat, mérséklik a szolgáltatás díját, több svájci filmet, sorozatot, dokumentumfilmet mutatnak be. A játékfilmeket nem szakítják meg hirdetésekkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!