szerző:
HVG

Március 14-én negyedik alkalommal is kancellárrá választhatja a német parlament alsóháza Angela Merkelt, miután a szociáldemokrata párt (SPD) tagsága 66 százalékos többséggel igent mondott a nagykoalícióra a keresztény uniópártokkal (CDU–CSU). A szeptemberi választások óta azért telt el ennyi idő, mert Merkel először a Zöldekkel és a liberális FDP-vel folytatott kormányalakítási tárgyalásokat, ezek az FDP kiugrása miatt eredménytelenek voltak. A kisebbségi kormányzást és az új választást egyaránt elkerülni akaró Merkel ekkor az SPD-vel kezdeményezett egyeztetést az előző ciklusban már bevált nagykoalíció folytatásáról. Ezt a választások után az SPD, és annak elnöke, Martin Schulz eredetileg kategorikusan kizárta ugyan, ám az új helyzetben – és Frank-Walter Steinmeier államfő nyomására – végül megegyezés született a két párt között. Ennek keretében a CDU átengedte a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri tárcát is az SPD-nek (a posztot várhatóan Olaf Scholz hamburgi polgármester kapja). Az új kormányba a CDU és az SPD hat-hat, a bajor CSU három minisztert küld. A negyedik kancellárságával egykori mentorát, Helmut Kohlt beérő Merkel legkeményebb pártbéli bírálóját, Jens Spahnt egészségügyi miniszterként beviszi a kormányba. Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke lemond a tartományi kormányfőségről, és szövetségi belügyminiszter lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!