szerző:
HVG

Hét év börtönre ítélte egy New York-i szövetségi bíró Martin Shkrelit, aki az USA-ban a betegek rászorultságával visszaélve drasztikusan árat emelő gyógyszerspekulánsok gyűlölt jelképe lett. Az albán bevándorlók nehéz sorsú gyerekeként született Shkreli frissen alapított Turing Pharmaceuticals nevű cége 2015-ben megvette egy HIV-fertőzöttek által használt életmentő készítmény gyártási jogát, és 56-szorosára emelte az árat. A börtönt azonban nem ezért kapta, hanem mert tavaly augusztusban bűnösnek találták értékpapírpiaci csalásban. Két befektetési alapjának ügyfelei elől eltitkolta, hogy a bajba került Retrophin biotechnológiai vállalkozásába szivattyúzta át a pénzüket. Bár a mintegy tízmillió dolláros kárt megtérítette, a 34 éves Shkreli nem úszhatta meg a büntetést. A közösségi platformokon és a médiában folyamatosan provokatív kijelentéseket tett, amivel közellenséggé vált. Az ügyében ítélkező bírónő tavaly szeptemberben visszavonta az óvadékát, és börtönbe küldte, mert Shkreli arra biztatta követőit, hogy ötezer dollárért hozzanak neki egy tincset Hillary Clinton hajából. Mellékbüntetésként 7,36 millió dolláros vagyonelkobzásra ítélték. Így a kormány tulajdonába kerülhet a Wu-Tang Clan New York-i rappercsapat egyetlen, művészi kivitelű példányban kiadott, Once Upon a Time in Shaolin című albuma, amiért kétmillió dollárt fizetett egy aukción.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!