szerző:
HVG

A kenyai kormánypárti és ellenzéki politikusok félreteszik nézeteltéréseiket, és megpróbálják újraegyesíteni a megosztott kelet-afrikai országot. Uhuru Kenyatta államfő és a tavalyi elnökválasztáson elszenvedett vereségét el nem ismerő Raila Odinga közös sajtóértekezleten jelentette be, hogy párbeszédet kezdenek, és kidolgozzák a nemzeti megbékéléshez vezető program részleteit. A hónapok óta tartó, néha gyilkos erőszakkal tarkított belpolitikai válság befejezésére tett ígéretek néhány órával az előtt hangoztak el, hogy az országba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Az évszázados törzsi ellentétekkel is küszködő ország az USA egyik fontos politikai szövetségese Afrikában, így Washington régóta próbálja rávenni a szemben álló erőket a kiegyezésre. Kenya nem csak politikai okokból fontos az USA számára, több amerikai nagyvállalat, például a Coca-Cola, az IBM és a Google is Nairobiban tartja fenn regionális központját. A megegyezés azért is fontos, mert a 2007-es választás után elszabadult erőszakhullám több mint ezer halálos áldozatot követelt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!