szerző:
HVG

Az 1500 küldött egyhangúan újra a Nemzeti Front elnökévé választotta az egyedüli jelöltként indult Marine Le Pent a francia szélsőjobboldali párt Lille-ben, a szocialisták fellegvárában tartott kongresszusán. A pártalapító apjától, Jean-Marie Le Pentől a vezetői posztot 2011-ben vette át Marine, és miután az antiszemita, gyűlöletkeltő irányvonalat cukiságkampányával a mérsékelten radikális felé mozdította el, a változás jegyében új nevet javasolt. Az általa harciasnak tartott Front helyett Összefogás lenne az elnevezés. A Nemzeti Összefogás (NR) kifejezés elfogadásáról a párt tagjai a következő két hónapban levélben szavazhatnak. A küldöttek 80 százaléka jóváhagyta, hogy vonják meg Jean-Marie Le Pentől a tiszteletbeli elnöki címet. A kongresszuson a párt EU- és bevándorlásellenes, Brexit-párti politikáját méltatta Stephen Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi főstratégája. Az alt-right újjobboldali mozgalom ideológusa arra biztatta a küldötteket, ne törődjenek azzal, ha rasszistának, xenofóbnak mondják őket, büszkeséggel viseljék a bélyeget, mert minden nappal csak erősebbek lesznek, míg a többiek gyengébbek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!