szerző:
HVG

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy sikeresen próbálta ki a hangsebesség tízszeresével száguldó, Kinzsal (Tőr) nevű rakétát. A 2000 kilométer hatótávolságú fegyvert egy MiG–31-es vadászgépről indították, s a rakéta állítólag megsemmisítette a kijelölt célt. Orosz katonai források szerint a Kinzsal láthatatlan az ellenséges védelmi rendszerek számára, mert olyan plazmaréteg veszi körül repülés közben, amely elnyel minden elektromos sugárzást. A moszkvai védelmi minisztérium közölte, az év eleje óta 250 tesztbevetést hajtottak végre a Kinzsallal, s bebizonyosodott, hogy a fegyver teljesítményét nem befolyásolják az időjárási viszonyok. Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök március elején ideális fegyvernek nevezte a Kinzsalt, az amerikai szakértők kétségeket fogalmaztak meg vele kapcsolatban. Úgy vélik, ha valóban plazma veszi körül a rakétát, akkor az gyakorlatilag irányíthatatlanná válik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!