szerző:
HVG

A kormány stabilitásának megőrzése érdekében hétfőn benyújtotta lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, akinek távozását követelte az ellenzék a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása nyomán kialakult belpolitikai válságban. A múlt pénteken pedig a rendszerváltást elindító, 1989-es bársonyos forradalom óta a legnagyobb tüntetést rendezték Pozsonyban és több szlovákiai városban. Az egy héttel korábbinál kétszer több, 50 ezer fővárosi tüntető már Robert Fico távozását és pártatlan vizsgálatot követelt a brutális kettős gyilkosság tetteseinek és okainak felderítésére. A calabriai maffia, a 'Ndrangheta kelet-szlovákiai üzelmeivel, illetve a politikai és alvilági kapcsolatairól ismert Marián Kocner vállalkozó kétes ügyeivel foglalkozó újságíró a kutakodásai során a legmagasabb kormánykörökhöz, Fico közvetlen közelébe jutott. Andrej Kiska államfő azzal vádolta a kormányt, hogy az hiába kapott jó ideje tájékoztatást a szlovák titkosszolgálattól (SIS) a 'Ndrangheta üzelmeiről, nem indított nyomozást. Az elnök nagyszabású kormányátalakítást vagy előrehozott parlamenti választást tart szükségesnek. A Ficóval és nagyobbik koalíciós partnerének, a Szlovák Nemzeti Pártnak a vezetőjével, a parlamenti házelnök Andrej Dankóval történt pénteki egyeztetés során viszont semmire sem jutottak. A másik koalíciós partner, a szlovák–magyar Most–Híd párt lapzártánk után dönti el, hogy marad vagy felmondja a kormányzati együttműködést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!