Aktuális lapszám HVG hetilap 2018/14. SZÁM
Fókuszban
Hont András Itthon

Április 8-ról szóljon az ének

Április 8-a után április 9-e fog következni. Ezt nem árt hangsúlyozni, mert a tudósításokból és vitákból könnyen keletkezhet az a látszat, hogy most hétvégén virrad föl az a nap, amelyik megoldást hoz valamennyi köz-, de talán magánéleti nyavalyára is.

Magyarország
Farkas Zoltán HVG Hetilap

Menjünk vissza Ázsiába?

A választásoknak a demokratikus jogrend visszaállításán és az elszámoltatáson kívül van egy kevésbé exponált tétje is, hogy melyik értékrendet állítják mintaként a társadalom elé, a Nyugatét vagy a Keletét.

HVG HVG Hetilap

Kimegy a hidegbe

Miért kacsingat Oroszország felé Orbán Viktor? – ez még közép-európai szövetségesei számára sem teljesen érthető. Talán illiberális példaképpé válhatott számára Putyin elnök.

Magyarország | 7 nap
HVG-Ténytár
Világ
Tálas Andrea HVG Hetilap

Szakítós szilárdság

A brit uniós tagság megszűnéséről egy éve elindított folyamat a kaotikus kezdet után úgy tűnik, sínen van. Ám az egyik kardinális kérdésben, az ír–északír határ ügyében még mindig nincs mindhárom fél számára elfogadható megoldás.

Nagy Gábor HVG Hetilap

Ajkak és fogak

Kim Dzsong Un pekingi látogatásával újra megerősödött Észak-Korea és Kína szövetsége, ami az előbbinek támaszt, az utóbbinak meghatározó szerepet ad a Koreai-félszigeten zajló folyamatokban.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
Pavló Péter - Balogh Csaba Tech

Nincs más választásunk, idén Zimbabwe is megelőz minket

Magyarországon csak papíron lehet behúzni az ikszet az országgyűlési választásokon, de például Észtországban már 13 éve működik a dolog internetes felületen, otthonról vagy akár külföldről is. Az azonosításhoz idén már a zimbabwei választásokon is alkalmaznak elektronikus technológiát.

Szellem
Molnár Ágnes HVG Hetilap

A csodajógi és a Beatles

Fél évszázaddal az után, hogy a gombafejűek a Himalája lábánál hetekig meditáltak Maharishi Mahesh jógival, a jóga 300 milliós világközösséget teremtve már-már közkedveltebb, mint a Beatles.

Riba István HVG Hetilap

A végzet ablaka

A demokratikus útkeresés végét jelentette 1948-ban Csehszlovákiában Jan Masaryk külügyminiszter rejtélyes halála.

Emőd Péter HVG Hetilap

Csalhatatlan jelek

Felszálló ágba került a nemzetközi műtárgypiac, amit a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi tavaly őszi csillagászati ára is igazolni látszik.

Trend
Németh András HVG Hetilap

Felületkezelés

Egyre többet tudnak az otthonokat, irodákat, sőt egész városokat szabályozó okosrendszerek. Bár az okoskörnyezet kiépítése nem olcsó, a kényelmes használatot kísérő megtakarítások is jelentősek.

G. Tóth Ilda HVG Hetilap

Fűtött kedélyek

A személyautók átlagéletkorát is meghaladja Magyarországon a kazánoké. „Okosabb” változataik viszont akár a betörés elleni védelembe is bekapcsolódhatnak.

Kerényi György HVG Hetilap

FarmVille a valóságban

Telefonról vagy táblagépről is vezérelhető, teljesen automatizált háztáji, önvezérelt üvegház és robotokkal teli udvar jelzi a kerti munka forradalmi átalakulását.

Gazdaság
Muck Tibor HVG Hetilap

Álomfejtés

Pénzt és fáradságot nem kímélve a térség első szuperexpresszével akarja meglepni az Orbán-kormány a választóit a román–magyar határ mindkét oldalán.

Szabó Yvette HVG Hetilap

Szófogadatlan prókátorok

Az állam féktelen reklámköltése még a láncolat végén is jól behatárolható körhöz kerül, miközben holtig tartó titoktartásra kötelezik a pénzen vásárolt Fidesz-rajongókat.

Gyenis Ágnes HVG Hetilap

Jól kondicionálták

Hiába lőttek az offshore-világnak, akadnak még adóparadicsomok, itt-ott még a bankszámla-információk kiadása is megúszható. Például Dubaiban – az ottani cégalapításra a magyarok is rákaptak.

G. Tóth Ilda HVG Hetilap

A szene sem áll jól

Közpénzmilliárdok nélkül aligha varázsol jövedelmező bizniszt a Mátrai Erőműből új gazdája. Mészáros Lőrinc a munkahelyek megőrzésével kampányol, miközben évente százak halnak meg a szenes erőmű füstjétől.

Vélemények
Márki-Zay Péter Itthon

Márki-Zay Péter: Húsvét után: lesz-e magyar feltámadás?

Április 8. mindenképpen mérföldkő lesz országunk történelmében: vagy a korrupt kormány bukik meg, vagy a közös nemzeti érdekért összefogásra képtelen ellenzék - véli a HVG-nek írt véleménycikkében a Fideszt nemrég összellenzéki támogatással legyőző hódmezővásárhelyi polgármester.

Para-Kovács Imre Itthon

Para-Kovács Imre: Fekvő nyolcas

"Most nem ezzel kellene foglalkozni, uraim, nem a bukás lehetőségével, nem azzal, hogy mi lesz, ha..." Képzelt választás előtti eligazítás a Fidesznél. Vélemény.

Portré
Cégvilág
HVG Vállalkozás

Gerendai Károly felpörgeti Lupa-tavi beruházását

Vendéglátóipari múltú vállalkozó lett a Sziget fesztiválról a Lupa-tavi luxusfürdőzésre átnyergelő Gerendai Károly érdekeltségében álló Lupa Strand Kft. ügyvezetője. Maltárházi Rita már a kétezres években felbukkant Gerendai-féle cégben, és tíz évig vezető volt a Centrál Kávéház Kft.-ben is.


A címlapról ajánljuk