szerző:
HVG

Az USA-nak biztonsági garanciákat kell kínálnia Észak-Koreának, hogy sikeres legyen Kim Dzsong Un és Donald Trump június 12-ére Szingapúrba tervezett történelmi csúcstalálkozója – vélte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A vasárnapi amerikai politikai magazinműsorokban megforduló Pompeo részleteket nem mondott. Iránymutató lehet viszont az a 2005-ös nyilatkozattervezet, amelyben az USA megerősítette, hogy nem tart nukleáris eszközöket a Koreai-félszigeten, és garantálta, hogy nem támadja meg sem hagyományos, sem atomfegyverekkel Észak-Koreát. Pompeo a teljes nukleáris leszerelésért cserébe azt ígérte, az USA segítene Észak-Koreát olyan prosperáló állammá tenni, amilyen Dél-Korea. Ezt azonban nem kormányzati gazdasági segélyekkel tennék, hanem a Phenjan atomfegyverkezése és rakétaprogramja miatt hozott szankciók feloldásával megnyitnák az utat az amerikai magánbefektetők előtt. Kiderült, hogy a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonalnál tartott április 27-ei csúcstalálkozójukon Mun Dzse In dél-koreai elnök egy pendrive-ot adott át Kimnek, amelyen prezentáció mutatja meg, milyen út vezet a Koreai-félsziget gazdasági felemelkedéséhez, ha az északi rezsim feladja tömegpusztító arzenálját. Befektetésekre és fejlődésre szakértők szerint mindenekelőtt az infrastruktúrában és az energiatermelésben van szükség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott