szerző:
Nagy Gábor

Vlagyimir Putyin és Oroszország akkor is nyerni tud, ha mindenki ellene van – a jégkorongot és a cselgáncsot a futballnál százszor jobban kedvelő orosz elnök ezt akarja bebizonyítani a labdarúgó-világbajnokság megrendezésével.

Michel Platini, a francia válogatott legendás középpályása a minap elismerte: az 1998-as franciaországi világbajnokságon – ahol ő a szervezőbizottság társelnöke volt – kissé manipulálták a sorsolást, hogy a Kékek csak a döntőben kerülhessenek össze Brazíliával. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupciós botránya kapcsán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki posztjáról lemondott, és 2015 végétől minden, a futballal kapcsolatos tevékenységtől négy évre eltiltott Platini a májusi rádióinterjúban azt mondta, nem azért dolgoztak hat évig keményen, hogy ne trükközzenek. Majd feltette a költői kérdést a riporternek: ugye nem gondolja, hogy más vébék házigazdái nem így cselekedtek?

Valami hasonló érzése lehet annak, aki a csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztására rátekint. A házigazda nemzeti válogatottja ugyanis a FIFA rangsora alapján – amelyet amúgy régóta támadnak, és most jelentették be a lecserélését egy olyan módszerre, amely hűségesebben tükrözi az erőviszonyokat – messze a legkönnyebb csoportba került. Uruguay az esélyes, de a kieséses szakaszba jutást jelentő második helyért Szaúd-Arábia és Egyiptom is legyőzhető. Bár az utóbbi csapatában már alighanem pályára léphet az együttes talizmánja és az angol Premier League most zárult szezonjának legjobb játékosa, Mohamed Salah, aki a Bajnokok Ligája májusi döntőjében a Liverpool támadójaként megsérült a Real Madrid hátvédjével, a spanyol Sergio Ramosszal való összecsapása után. Megeshet tehát az a szégyen, ami házigazdával eddig csak 2010-ben Dél-Afrikában történt, hogy az orosz válogatott, a szbornaja nem éli túl a csoportküzdelmeket.

Ám mindez nem számít. Lehet azt a közhelyet hangoztatni, hogy ha rosszul sikerült a főpróba, akkor jó lesz az előadás – az ellenkezőjére Magyarország is példát szolgáltatott az eddigi utolsó, 1986-os vébérészvétele alkalmával, amikor a brazilok fölött aratott budapesti diadal után a mexikói Irapuatóban jött a szovjet henger –, de Oroszország, és főleg elnöke, Vlagyimir Putyin számára aligha a világbajnoki cím a tét, hisz annak nincs realitása. Hanem annak megmutatása, hogy a Nyugat által az „édes hazára” kifejtett nyomás ellenére Oroszország sikeres nagyhatalom.

Putyint soha nem tartották nagy futballrajongónak. Köztudott ugyanakkor, hogy a 65 éves orosz államfő fekete öves cselgáncsozó, és a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnöke. Imád jégkorongozni, a régi szovjet, illetve orosz sztárok közreműködésével rendszeresen tartanak olyan jótékonysági gálamérkőzéseket, amelyeken a jég ördögeként, megfelelő asszisztenciával, sorra üti a gólokat. Egy évtizede viszont rájött, hogy jót tesz az ország – és persze a saját – presztízsének egy futballvébé, amely egyes vélemények szerint olyan, mint egy katonai díszszemle, csak szórakoztatóbb, és sokkal többen csodálják.

Az olimpia mellett a labdarúgó-világbajnokság az, amivel egy ország leginkább öregbítheti hírnevét. És nem csak rendezőként, hiszen a magyar Aranycsapat számára katasztrofális 1954-es világbajnoki döntő az NSZK-ban berni csoda volt, és az ország második világháború utáni talpra állásának jelképe, amit Rainer Werner Fassbinder is megörökített a Maria Braun házassága című filmjében. A közelebbi múltban Németország a 2006-os vébét, ha nem is nyerte meg, a sportág felszabadult ünnepévé tette, és az újraegyesítés után ott mutatták ki először történelmi gátlások nélkül a nemzeti érzéseiket. A 2012-es foci-Eb-vel Lengyelország és Ukrajna azt példázta, hogy volt szocialista országok is képesek magas színvonalon megszervezni egy ekkora eseményt.

Célja elérése érdekében Putyin a helyszínekről döntő FIFA-bizottság hat tagjával is találkozott, és teljes erőbedobással lobbizott Vjacseszlav Koloszkov, az Orosz Labdarúgó-szövetség akkori elnöke. Utóbbi az 1970-es évek végén, Sepp Blatterrel egy időben került be a testületbe, a későbbi FIFA-elnök kedvenc teniszpartnere volt, és nemegyszer vodkáztak együtt. Az akkor éppen a miniszterelnöki posztot betöltő Putyin azonban nem lehetett biztos a dolgában, ezért nem is volt ott, amikor 2010 decemberében Blatter kinyitotta a borítékot, és felolvasta Oroszország nevét. Akkor viszont Putyin azonnal magánrepülőre pattant, és elugrott Zürichbe ünnepelni. Az eufóriája nem tarthatott sokáig, mert rögtön gyanú lengte körül a tényt, hogy Oroszország jobb minősítést kapott pályázókat megelőzve lett a 2018-as, a semmilyen focihagyománnyal nem rendelkező, ellenben nyáron hőgutát garantáló Katar pedig a 2022-es világbajnokság házigazdája. (A 2022-es vébét végül november–decemberre helyezték át.)

A FIFA egészét megrengető és Blatter pályafutásának végét jelentő korrupciós botrány reflektora Katarra irányult, Oroszország ugyanis fineszes volt. Amikor a vizsgálat elindult, Moszkva közölte, hogy a pályázathoz használt számítógépeket sajnos leselejtezték, így a dokumentumok és a levelezések odavesztek. Putyin már akkor a Nyugat ármánykodásának nevezte a rendezési jog megszerzésével kapcsolatos vádaskodásokat, és egész pályás letámadást kiáltott, amikor a Krím 2014-es annektálását, illetve a kelet-ukrajnai szakadárok támogatását felróva, majd a szocsi olimpián elkövetett szisztematikus doppingolást büntetve sokan azt követelték, vegyék el a világbajnokságot Oroszországtól. Ez négy éve éppúgy nem volt reális elképzelés, mint az idén, amikor Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök angliai megmérgezése után Boris Johnson brit külügyminiszter Hitler 1936-os berlini olimpiájával állította párhuzamba Putyin 2018-as vébéjét.

Ezúttal ugyanakkor Putyin nem esett olyan túlzásokba, mint a szocsi olimpiával, amely 50 milliárd dollárba került, többe, mint a megelőző 21 téli olimpia összesen. A vébészámla hivatalos adatok szerint 11 milliárd dollárnál megállt. Ez persze nem jelentette azt, hogy a zsíros megbízásokat ne Kreml-közeli oligarchák kapják, és ne létesüljenek csillogó arénák olyan városokban, ahol a vébé után bajos lesz őket fenntartani. Mint például a mordvinföldi Szaranszkban, ami eddig a börtöneiről volt híres, valamint arról, hogy Gérard Dépardieu francia filmsztárnak ez lett a névleges otthona, amikor orosz állampolgárságot kapott Putyintól. Moszkva azt hangsúlyozza, csalódik, aki arra számít, hogy szögesdrótok várják a csapatokat és a szurkolóikat. Ám sokan osztják a Financial Times londoni gazdasági napilap jegyzetírójának a véleményét, mely szerint 1978 óta először ad otthont a futball legnagyobb ünnepének egy autokrácia; négy évtizede a két évvel korábban hatalomra jutott katonai junta volt a házigazda Argentínában, és Jorge Videla tábornok pompázott a VIP-páholyban.

NAGY GÁBOR

[email protected]

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?