szerző:
HVG

A vártnál hamarabb és nagyobb készenléti hitelkeretről kötött szerződést az IMF Argentínával, ami megnyugtathatja a dél-amerikai országban a pénzpiacokat. Mauricio Macri kormánya három évre 50 milliárd dollárnyi kölcsönhöz férhet hozzá, amiből 15 milliárdot azonnal lehívhat, amint a Valutaalap igazgatótanácsa jóváhagyja a megállapodást. Erre június 20-án kerül sor, és az IMF legnagyobb részvényese, az USA már áldását adta az egyezségre. A fennmaradó összeget Argentína szükség szerint, a megállapított feltételek teljesítését követően hívhatja le. A legfontosabb, hogy a tavaly a GDP 6,5 százalékára rúgó költségvetési hiányt leszorítsák, és az adósságtörlesztés nélkül számolt mérleg 2020-ra nullszaldót mutasson. A kormány erősíti a jegybank függetlenségét, s cél az is, hogy az idén 25 százalékos inflációt 2021-re 9 százalékosra mérsékeljék. Macri május elején fordult segítségért a Valutaalaphoz, mert drasztikus kamatemeléssel sem sikerült megállítani a valuta árfolyamzuhanását. A jegybank már 40 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, de a peso így is az idén eddig 25 százalékot veszített a dollárral szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!