szerző:
HVG

Hirtelen összehívott sajtókonferencián jelentette be Ausztria négy vezetője – a néppárti kancellár és kancelláriaminisztere, a szabadságpárti alkancellár és belügyminisztere –, hogy a politikai iszlám elleni harc jegyében hét mecsetet haladéktalanul bezárnak, és 40, külföldről pénzelt imámot kitoloncolnak az országból. Négy bécsi, két felső-ausztriai és egy karintiai muszlim imaházra kerül lakat. Ausztria 2015-ben törvényben írta elő, hogy csak olyan muszlim vallási vezetők prédikálhatnak mecsetekben, akik osztrák egyetemeken tanultak, tehát németül beszélnek. A munkájukat pedig csak Ausztriából finanszírozhatják, külföldi szervezetek, leginkább törökországi központok pénzét nem fogadhatják el. Sebastian Kurz kancellár közölte, hogy a külföldi összegek továbbra is érkeznek, és az imámok közül többen radikálissá teszik a híveiket. Az eddig az ellenőrzéssel keveset foglalkozó, most megerősített vallásügyi hivatalnak kell megakadályoznia, hogy az ország berendezkedésétől idegen, párhuzamos társadalom jöjjön létre, s az egyre agresszívabb szervezetek befolyáshoz jussanak. A keresztény kultúra ellen ágáló imaházak közül kettőt máris bezártak – jelentette be Heinz-Christian Strache alkancellár, jelezve, hogy további szigorú lépések következnek a még működő 343 mecset ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!