szerző:
HVG

Először hirdetett fegyvernyugvást a Talibán szélsőséges mozgalom Afganisztánban, mióta 2001-ben az USA vezette invázió megdöntötte a kormányát. A háromnapos tűzszünet a ramadán böjthónapot lezáró Id al-Fitr ünnepre esik, így az valamikor csütörtökön vagy pénteken veszi kezdetét. Előzőleg Asraf Gáni elnök június 20-áig jelentett be egyoldalú tűzszünetet. A tálibok közölték, hogy részükről a harcok beszüntetése nem vonatkozik a külföldi katonák elleni műveletekre. A nemzetközi, így főként az amerikai erők teljes kivonulása amúgy a tálibok előfeltétele az esetleges béketárgyaláshoz. Az erőszak tartós csökkenését gátolja azonban, hogy hétfőn egy kabuli minisztérium bejáratánál öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A 13 halálos áldozatot követelő merényletet az Iszlám Állam (IS) vállalta magára. A kabuli kormány egyébként azt követően határozott az egyoldalú fegyvernyugvásról, hogy a vallási vezetők gyűlése, a loja dzsirga fatvában ítélte el a terrorizmust, és az öngyilkos merényletet iszlámellenesnek mondta ki. A több mint kétezer hittudós tanácskozása is kamikazeakció célpontja volt: az IS által vállalt merényletben 14-en haltak meg, köztük 7 vallási vezető. Bár az IS számtalan támadást a magáénak nyilvánít, afgán biztonsági tisztviselők úgy vélik, az erőszak sokszor a Talibánnal szövetséges Hakkani-hálózat keze nyomát viseli.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!