szerző:
Lenkei Gábor

Politikai büntetőadót vet ki jövőre az Országgyűlés, amennyiben elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát: a bevándorlást segítő szervezeteknek támogatásuk után 25 százalékos különadót kell fizetniük. A javaslat eredetileg a Stop Soros törvénycsomagban bukkant fel, onnan helyezték át az adótörvényekbe. Gazdaságon kívüli jellegét jellemzi, hogy az adótörvényekről az MTI-nek adott nyilatkozatában Varga Mihály pénzügyminiszter említést sem tett róla. Ha elfogadják, ezzel újabb határt lép át a kormány: az adóapparátust is beveti a politikai megfélemlítést szolgáló intézmények rendszerébe, amennyiben „a bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd”. Ezt a brutális fordulatot leszámítva alapvetően 2019-ben sem változik a kormány adópolitikája. Valamivel tovább javul a középosztálybeli munkavállalók helyzete, enyhül a vállalkozásokra nehezedő nyomás, könnyebbé válik az időskorúak foglalkoztatása, az egészségtelen élelmiszerek adója viszont nő.

A személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa 15 százalék marad – úgy látszik, a kormány egyelőre nem tartja időszerűnek a beharangozott egy számjegyű adókulcsot. A kétgyermekes családok szja-kedvezménye a korábban ígért ütemezésnek megfelelően havi 40 ezer forintra emelkedik. A vállalkozások szociális hozzájárulási adója a mostani 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökken, ám ennek fejében – később meghatározandó mértékben – tovább kell növelniük a minimálbért, és a munkaerő szűkössége miatt amúgy is nagy lesz rajtuk a nyomás a keresetek emelésére. Újdonság, hogy az egészségügyi hozzájárulást összevonják a szochóval, és ez a közteher a kormányzat szerint négy év múlva 11,5 százalékra csökkenhet.

A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók 2019-ben ez alól is mentesülnek, ami megkönnyíti az időskorúak munkavállalását. A tavaly bevezetett nyugdíjas-szövetkezetek alól kihúzzák azonban a talajt azzal, hogy tagjaik adókedvezményben részesülnek ugyan, de a szövetkezet számára jutalékot kell fizetniük. Erre hivatkozással véget ér viszont az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatása, ami meglepő, hiszen nem ugyanarról a korosztályról van szó.

Ennél érthetőbb, hogy megszűnik a 25 év alattiak alkalmazása után járó automatikus kedvezmény, mivel a munkaerőpiacra lépő pályakezdők, tartós munkanélküliek, az anyasági ellátás után visszatérők és a korábban inaktív munkavállalók foglalkoztatása egyaránt támogatott lesz. Az ehhez járó adókedvezményt nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíteni lehet. Jövőre a meglévő adatok alapján az adóhatóság fogja a munkaadókat értesíteni, hogy melyik dolgozójuk után vehetik igénybe az adókedvezményt.

Változatlan a vállalkozások 9 százalékos társasági adója. Felcsillan viszont a remény, hogy a kormányzat hozzálát a különadók sokat bírált rendszerének leépítéséhez: megszűnik a 75 százalékos különadó, a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, a baleseti adó pedig beleolvad a biztosítási adóba. Marad ugyan, ám változik a tranzakciós illeték: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül alóla. Ezzel a bankoknak tett kisebb gesztussal az online fizetéseket kívánja ösztönözni a kormány.

A cafeteria rendszerében lényegében kizárólagossá változik a Szép-kártya, ez marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem. Varga hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontja szerint munkáért munkabér jár mindenkinek, ami nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal. Ezzel nyilvánvalóan Domokos László számvevőszéki elnök nemrég felvetett ötletére reagált, amely szerint a költségvetési szektorban dolgozók fizetésemelésük egy részét utalványban kaphatnák meg. Kismértékben bővül az 5 százalékos kedvezményes áfa kategóriájába tartozó alapvető élelmiszerek köre. A baromfi- és sertéshús, a friss tej és tojás után ide került az UHT és az ESL tej is. Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (például cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) népegészségügyi termékadója viszont átlagosan 20 százalékkal nő.

LENKEI GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!