Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

A mi pénzünk, de az önök problémája – a szállóigévé vált pimaszságot John Connally, Nixon elnök pénzügyminisztere vetette oda európai kollégáinak valamikor a hetvenes években a dollárról, de akár mondhatta volna itt és most, a magyar lakosságnak címezve, Matolcsy György is a forintról. Minden idők leggyengébb forintja neki a jelek szerint nem okoz fejtörést, hiszen jegybankja közlemény útján tudatta, hogy az árfolyam napi ingadozásaival nem foglalkozik, s politikai haszonszerzésnek minősítette az Országgyűlés költségvetési bizottságának puszta kérdését is, hogy milyen következményekkel járhat a forint történelmi mélypontra gyengülése. Pedig címlapsztorink szerint legfőbb ideje, hogy szóval vagy tettel megnyugtassa a piacokat – vagy akár az embereket.

Ha viszont marad a jegybank csökönyös kamatpolitikája, akkor a forint tartós gyengülése és az infláció, tetézve a béren kívüli juttatások megnyirbálásával, jócskán megcsapolhatja a családok jövedelmét.

A világ legnagyobb problémája viszont kétségkívül Donald Trump. Vele egyik publicisztikánk és több cikkünk is foglalkozik a héten. Az országomat egy főbíróért elv jegyében Trumpra szavazók most dörzsölhetik a tenyerüket: az USA-ban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróságban a mérleg nyelvét betöltő főítész hamarosan távozik, így új jelöltjével az elnök akár évtizedekre bebetonozhatja a konzervatív többséget a testületben. A többiek viszont – s nem csak Amerikában – aggódhatnak, hogy az EU-t és a NATO-t úton-útfélen támadó, az autoriter vezetőket pedig gyakorta magasztaló narcisztikus Trump néhány bókért lepaktál-e a világ másik nagy problémájával, Vlagyimir Putyinnal a hamarosan sorra kerülő csúcstalálkozójukon.

Komplett problémahalmaz – ez a benyomásunk támadhat a Gazdaság rovat cikkeit végigolvasva is. A szoctáborban anno busznagyhatalom Magyarországon például már egy csuklóst sem sikerül legyártani, ahogy ezt az Ikarus Egyedi Kft. csőd felé menetelését végigkövető írásunk bizonyítja. Az agrárminiszter pedig a vele készült interjúnkban maga is elismeri, hogy a magyar mezőgazdaság a ma még bőven ömlő uniós támogatások dacára is jelentősen alulteljesít. Amikor viszont azt firtattuk, mit szól ahhoz, hogy a földügyekért felelős államtitkár és az árverések egyik nagy nyertese, Mészáros Lőrinc együtt kávézgatott egy luxushotelben, azzal vágta ki magát, hogy

más kávézási szokásaival nem foglalkozik.

Más kávézási meg persze helikopterezési vagy ibizázási szokásaival a jövőben senki sem foglalkozhat, vagy ha mégis, megnézheti magát – ez derül ki a magánélet védelméről most beterjesztett törvényjavaslatból, amit Magyarország rovatunk cikke veséz ki. A gyülekezési törvény módosításáról szólóból pedig az, hogy a magánélet, az otthon, a bíróságok, a közlekedés rendjének, a diplomaták munkájának védelmére hivatkozva hovatovább sehol sem lehet majd tüntetni. Talán csak a stadionok maradtak ki a tiltólistáról, nyilván, mert ott a kopaszok saját hatáskörben elintézik az odamerészkedőket. Ahogy tették ezt anno a választási irodánál, amiben a Nemzeti Választási Bizottság és vezetője nem talált semmi kivetnivalót. E feltétlen odaadás viszont egy csodálatos karrier kezdete lehet – a Közigazgatási Felsőbíróság elnöki posztjának várományosa, Patyi András pályaképe ugyancsak a Magyarország rovatban olvasható.

S ha mindezek után valaki úgy gondolja, túl sötéten látjuk a helyzetet, annak a Szellem rovatunkban megidézett Frida Kahlo szavait kölcsönvéve annyit mondhatunk:

nem a rémálmainkat festjük meg, hanem a valóságot.

A szerző a HVG felelős szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!