szerző:
HVG

Három évtizede nem látott politikai csatára számítanak a washingtoni szenátusban, azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök – rá jellemző módon hétfőn, főműsoridőben – megnevezte jelöltjét a legfelső bíróság megüresedett posztjára. Az 53 éves Brett Kavanaugh a 82 éves Anthony Kennedy helyére léphet, aki az alkotmánybírósági szerepet is betöltő testület 2017–2018-as ülésszakát követően, június végén jelentette be nyugdíjba vonulását. Legutóbb akkor csaptak össze hevesen a republikánusok és a demokraták, amikor az utóbbiak a többségüket kihasználva 1987-ben megakadályozták, hogy Ronald Reagan kinevezhesse a jelöltjét, az általuk túl konzervatívnak tartott Robert Borkot. Most is megpróbálják megvétózni Kavanaugh-t, ám ehhez az kell, hogy a nagyon szűk republikánus többségből nyerjenek és a saját soraikból ne veszítsenek támogatókat. A liberális többségű washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróságon konzervatívként a véleményével gyakran alulmaradó Kavanaugh tapasztalt jogász, aki az alkotmány betűjéhez ragaszkodik majd. Ha kinevezik, akkor hosszú időre garantálható a konzervatív többség a legfelső bíróságban, ahol eddig az időnként a liberálisokkal szavazó Kennedy jelentette a mérleg nyelvét, neki köszönhető például az abortusz jogának megvédése és a melegházasság engedélyezése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!