szerző:
HVG

Letette a hivatali esküt Tayyip Erdogan török elnök, s ezzel megkezdte újabb ötéves mandátumát. A tavalyi népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítás értelmében jelentősen bővült a jogköre, mert összevonták a kormány- és államfői tisztséget. Ezzel gyakorlatilag teljhatalom összpontosul a hazájában 2003 óta meghatározó szerepet játszó vezető kezében. Erdogan hangsúlyozta, hogy az elnöki rendszerre áttéréssel Törökország új kezdet előtt áll, a cél az, hogy a világ tíz legnagyobb gazdaságának egyikévé váljon. Az elnök a vejét, Berat Albayrakot nevezte ki pénzügyminiszternek, amire a líra árfolyameséssel reagált. A beiktatáson főleg a balkáni országok képviseltették magukat vezető politikusokkal – Ankara az utóbbi években egyre aktívabb a térségben –, az EU-ból csak Rumen Radev bolgár államfő és Orbán Viktor vett részt az ünnepségen. A magyar miniszterelnök elvitte magával fiát, Gáspárt is. Ugyancsak jelen volt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, valamint Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár, aki az utóbbi években szoros barátságot kötött Vlagyimir Putyin orosz államfővel és Erdogannal is. A beiktatás előtt Erdogan aláírta azt a rendeletet, amellyel újabb 18 ezer közalkalmazottat rúgnak ki azzal a váddal, hogy közük volt a 2016-os puccskísérlethez. A lázadásban való részvételre hivatkozva eddig százezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezret bocsátottak el az állásából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!