szerző:
HVG

Közös nyilatkozatban jelentették be Eritrea és Etiópia vezetői, hogy véget ért a két kelet-afrikai ország közötti hadiállapot. Az Etiópiából az 1990-es években kiszakadt és függetlenné vált Eritrea a határ térségében lévő Badme város birtoklásért vívott háborút Etiópiával, s bár 2000-ben egyezményt írtak alá a harci cselekmények beszüntetéséről, egy pillanatra sem múlt el az ellenségeskedések kiújulásának veszélye. A háború lezárását és a diplomáciai kapcsolatok felvételét az tette lehetővé, hogy Etiópiában idén áprilisban hatalomra került a megbékélést hirdető Abiy Ahmed miniszterelnök, aki beelegyezett abba, hogy Badme a békemegállapodásnak megfelelően eritreai fennhatóság alá kerüljön. A háborús veszély elmúltával Eritreában hamarosan eltörölhetik a kötelező sorkatonai szolgálatot, s mivel a legtöbb fiatal azért hagyja el az országot, mert nem akar a hadseregben harcolni, visszaeshet a menekülők száma. Mindkét országban véget vetettek az évek óta érvényben lévő rendkívüli állapotnak, elengedték a politikai foglyokat. Arra is lehetőség nyílik, hogy Etiópia a Vörös-tengerre nyíló összeköttetéshez jusson egy eritreai kikötőn keresztül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!