szerző:
HVG

Várhatóan jövő heti ülésén elfogadja a parlament a választási törvények módosítását. A javaslatot öt fideszes képviselő nyújtotta be, köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Indoklásuk szerint azért, hogy „a választások lebonyolításával kapcsolatban felmerült nehézségeket kezelje”. Előírnák például, hogy az a párt, amelyik az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra. Emellett a pártok listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A javaslat a szakértők szerint nem teszi lehetővé a kamu pártok kiszűrését, ahogy a tavalyi szigorítás sem érte el a célját. Nehezítik az ellenzéki pártok dolgát azzal, hogy plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő felület esetében pedig a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet. Az áprilisi választáskor vita volt a levélszavazásoknál a válaszborítékok érvényességéről. A jövőben bármilyen borítékban el lehet küldeni a levélszavazatot. A Nemzeti Választási Irodába beérkezett sérült boríték is csak akkor minősülne felnyitottnak, ha annak tartalma megismerhetővé válhatott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!