szerző:
HVG

Polgári önkénteseket mentettek ki izraeli katonák Szíria harcok dúlta délnyugati részéből, és az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsíkon át Jordániába szállították őket. Az amerikai és európai kérésre végrehajtott művelet során 422 embert evakuáltak – önkénteseket és családtagjaikat –, de további majd' négyszázat nem tudtak kimenekíteni, mert az Iszlám Állam fegyveresei bekerítették őket. Basar Asszad szír elnök hitvány bűnténynek nevezte az izraeli akciót. A kormányhadsereg júniusban indított támadást a térségben, és félő volt, hogy az önkénteseket sem kíméli. A hivatalos nevén Szíriai Civil Védelem 2013-ban jött létre, hogy a háború áldozatait segítse, polgárokat mentsen meg, és az újjáépítésben is részt vegyen. A szervezet fejfedőjük miatt fehér sisakosoknak nevezett tagjai a saját állításuk szerint több mint százezer életet mentettek meg; háromezren vannak, közülük eddig kétszázan vesztették életüket. Világszerte elismerik a tevékenységüket, 2016-ban Nobel-békedíjra is jelölték őket. A damaszkuszi kormány és szövetségese, Oroszország terroristáknak és a Nyugat ügynökeinek tartja őket, amiért szerintük a lázadókat, köztük a dzsihádistákat segítik. A fehér sisakosok semlegesnek mondják magukat a polgárháborúban, de csak a felkelők által ellenőrzött területeken működnek. A szervezet adományokból és külföldi kormányok segélyeiből tartja fent magát. A feszültséget fokozta, hogy Izrael kedden lelőtt egy szíriai vadászgépet a Golán felett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!