szerző:
HVG

„Ha győzünk, német vagyok, ha kikapunk, migráns” – ezzel magyarázta Mesut Özil, a német labdarúgó-válogatott török származású sztárja, hogy úgy döntött, nem játszik többé a nemzeti tizenegyben. Özil Canossa-járása azzal kezdődött, hogy a júniusi törökországi elnökválasztás kampánya idején együtt fényképezkedett az autokrata vezetési stílusa miatt bírált Tayyip Erdogan török államfővel, s ezért számtalan bírálat érte. Miután a német válogatott leszerepelt az oroszországi vébén, többen újra elővették a már Németországban született Özilt, s azzal vádolták, hogy nem küzdött teljes szívvel. Most, hogy a csatár gyakorlatilag rasszizmussal vádolja a németeket, önvizsgálat kezdődött az országban, s sorra látnak napvilágot azok a kutatások, amelyek szerint a mintegy hárommillió németországi törököt most is diszkrimináció sújtja. A felmérésekből az is kiderült, hogy a törökök között többen vannak, akik nem Németországhoz, hanem Törökországhoz érzik közelebb magukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!