szerző:
HVG

Ahogy várható volt: a kormánypárti képviselők megszavazták, hogy október közepétől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen közterületen él. Az Országgyűlés a módosítás enyhébb változatát fogadta el, így a hajléktalanokat az intézkedő rendőrnek – az eredeti tervekkel ellentétben – nem kell azonnal előállítania. Eljárás csak azokkal szemben indulhat, akiket az intézkedő rendőr 90 nap alatt háromszor szólított fel a közterület elhagyására, és ennek az érintett nem tett eleget. A szabálysértő hajléktalant közérdekű munkára lehet kötelezni, amit ha nem vállal, elzárással sújtható. A szankció pénzbüntetésre nem váltható át. Az Országgyűlés szigorította a gyülekezés szabályait is, így a rendőrség sokkal több mérlegelési szempont alapján hiúsíthatja meg a tervezett demonstrációkat. A közbiztonság és közrend aránytalan mértékű veszélyeztetésének kockázatán túl tiltási ok lehet az is, ha az mások jogainak – ideértve a magánotthon nyugalmát – aránytalan sérelmével jár. A tüntetésszervezők dolgát az sem könnyíti meg, hogy a törvényi felügyeletet ezen a területen az új közigazgatási bírák gyakorolják majd. A Ptk. módosítása nyomán a jövőben nem számítanak közügyeknek a közéleti szereplőkkel kapcsolatos magán- és családi ügyek, így a politikusok családtagjainak gazdasági ügyletei sem tartoznak a nyilvánosságra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

Férfias gondok: nem csak az idősebbek „privilégiuma” a problémás prosztata

Férfias gondok: nem csak az idősebbek „privilégiuma” a problémás prosztata

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

Krúzolás a bulinegyedben

Krúzolás a bulinegyedben

Több pilóta is azonosítatlan, fényes repülő tárgyat látott

Több pilóta is azonosítatlan, fényes repülő tárgyat látott