szerző:
HVG

Felszólítólevelet küldött az Európai Bizottság (EB) Magyarországnak a menekülteknek segítséget nyújtó civilek tevékenységét bűncselekménynek nyilvánító, úgynevezett Stop Soros törvény miatt. Az EB szerint az egyéni szabadságokat korlátozó rendelkezéseket is tartalmazó jogszabály több helyen is szembemegy az uniós joggal, például amikor kimondja, hogy a Stop Soros alapján büntetőeljárás alá vont személyeknek tilos megközelíteniük a  határkerítés közelében felállított tranzitzónákat. A tilalom megszegéséért kiróható szankciók az ideiglenes elzárástól az akár egy évig terjedő szabadságvesztésig terjednek. Brüsszelben aggályosnak látják azt is, hogy a menedékjog csak azokra vonatkozik, akik közvetlenül olyan területről érkeztek Magyarországra, ahol életük vagy szabadságuk veszélyben forog. A törvénnyel kapcsolatban korábban az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság is véleményt nyilvánított. A testület szerint a törvény miatt fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság is, ezért hatályon kívül kellene helyezni a jogszabályt. Az EB által küldött felszólítólevél a kötelezettségszegési eljárás első lépése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!