szerző:
HVG

Háborúval fenyegette meg egymást Donald Trump amerikai és Hasszán Rohani iráni elnök a Twitter üzenetmegosztó közösségi oldalon. Trump „végzetes, a történelemben kevesek által elszenvedett következményekre” figyelmeztette Iránt. Az üzenet valószínűleg arra volt válasz, hogy Rohani közölte: a Teheránnal szembeni ellenséges politika totális háborúhoz vezethet. A szópárbajba bekapcsolódott Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter is, aki a történelemre emlékeztetett, utalva arra, hogy a perzsák évezredek óta léteznek, pedig számos birodalom összeomlását látták, köztük a sajátjukét is. Az USA egyre komolyabb nyomást gyakorol Iránra, mióta Trump májusban felmondta az atomalkut. Az újabb amerikai szankciók várhatóan bénító hatással lesznek az iráni gazdaságra. Már a katonai konfrontációtól való félelmek hatására is rekordszintre gyengült az iráni riál a dollárral szemben. Washington célja, hogy engedményeket csikarjon ki Irántól az atomprogramja ügyében, de a nyomásgyakorlás rövid távon inkább a Nyugat-ellenes keményvonalas tábort erősíti. Bár Rohani nem zárta ki a béke lehetőségét Teherán és Washington között, Ali Khamenei legfőbb vallási vezető elutasította a tárgyalást az USA-val. A keményvonalasok attól félnek, elvesztik a hatalmat, ha megszűnik Irán politikai és gazdasági elszigeteltsége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!