szerző:
HVG

Már hatvanan vesztették életüket az Athéntól 40 kilométerre északkeletre fekvő térségben pusztító tűzben, az áldozatok között gyerekek és turisták is vannak. Sokan a tengerbe ugrottak a lángok elől, szemtanúk Attika régió keleti felét fekete pokolnak nevezték a kiégett autók és házak látványa miatt. A görög kormány nemzetközi segítséget kért a feltehetőleg gyújtogatások okozta tüzek eloltására, ami a hőség és a szél miatt komoly kihívás a tűzoltóknak. Japánban természeti katasztrófának nyilvánították az országot sújtó hőhullámot, amely eddig 65 ember halálát okozta, és ami miatt 22 ezer embert kellett kórházba szállítani. A Tokiótól északra lévő Kumagaja városban hétfőn mért 41,1 Celsius-fok japán rekord, de a fővárosban is először emelkedett 40 fölé a hőmérő higanyszála. A meleg idő és a szárazság miatt tűz pusztít Svédországban, egészen az északi sarkkörig. Észak-Európában a hőmérséklet meghaladta a 32 fokot. A július eleji kanadai hőhullám legalább hetven ember haláláért felelős. Az USA Kalifornia államának több pontján is helyi rekordot tapasztaltak 48,9 fokos hőséggel. Az algériai Ouargla városban mért 51,3 fok pedig évtizedek óta a legmelegebb hőmérséklet volt Afrikában, és a valaha regisztrált második legmagasabb érték a kontinensen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!