szerző:
HVG

„Csökkentjük a tanulók, a pedagógusok terheit, az intézményeknek nagyobb szabadságuk valósul meg” – mondta első interjújában a Magyar Időknek Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új oktatási államtitkára. Ugyanakkor hozzátette: a túlterheltség „meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia”. A Független Diákparlament szerint ez elfogadhatatlan, s az államtitkár több tízezer diák, tanár és szülő véleményét veszi semmibe. A diákok túlterheltsége elleni küzdelem a tavaszi megmozdulások egyik központi üzenete volt. Azt Bódis is elismerte, hogy a tartalommal viszont baj van: „a tananyagot tehát elsősorban nem csökkenteni, hanem súlyozni, rugalmasan alkalmazhatóvá kell tenni az adott korcsoport, adott iskola, osztály, tanulócsoport igényeihez, adottságaihoz”. A volt pécsi rektor Bódis korábban a Magyar Rektori Konferencia elnöke volt, ahol Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora lett az utóda. A napokban elfogadott jövő évi költségvetés oktatási kiadásai nominálisan nőnek ugyan, de mind a költségvetés, mind a GDP arányában csökkenő tendenciát mutatnak. A lapzártánk utáni egyetemi ponthúzás előtt az előző évinél valamivel több, közel 108 ezer diák várja a felvételi eredményeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!