szerző:
HVG

Négymillió indiait foszthatnak meg az állampolgárságától India északkeleti, Asszám szövetségi államában, miután törölték őket a nemzeti névjegyzékből (NRC). A hatóságok szerint a listára azért van szükség, hogy kiszűrjék az illegális bangladesi bevándorlókat. Asszámban több mint 32 millióan szolgáltatták be személyazonossági okmányaikat. Közülük négymillió embert azonban nem vettek fel az NRC-be, mert nem tudták bizonyítani, hogy 1971. március 24. – azaz két nappal Banglades függetlenségének kikiáltása – előtt érkeztek az indiai szövetségi államba. A hatóságok szerint senkit sem fenyeget azonnali kiutasítás, és mindenki fellebbezhet a jogi státusa miatt. Asszám bengáli kisebbsége attól fél azonban, hogy a nemzeti regiszter csak ürügy a Bangladesből származó, főként muszlim közösség megfélemlítésére és kiebrudalására. A hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt többször is közölte, hogy deportálni kell az illegális muszlim bevándorlókat. Banglades nyilvánvalóan nem fog milliós tömeget visszafogadni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!