szerző:
HVG

A 125 fős parlament valamennyi helyét a kormányzó Kambodzsai Néppárt (CPP) szerezte meg a vasárnap tartott választáson. Emberjogi szervezetek sora, a kambodzsai ellenzék, valamint az EU és az USA megkérdőjelezte a szavazás tisztaságát. A bírálók a szavazók megfélemlítésére hivatkoztak, és arra, hogy nem volt jelentős kihívója a Hun Szen kormányfő vezette CPP-nek. Tavaly betiltották ugyanis a fő ellenzéki szervezetet, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártját (CNRP), amelynek vezetőjét, Kem Szokhát árulás vádjával börtönbe zárták. A választáson 19 kisebb párt indulhatott, de egyikük sem bírálta igazán a kormányt. A hivatalos közlés szerint a részvétel 82,7 százalékos volt. A több mint három évtizede hatalmon lévő Hun Szen rezsimje egyre brutálisabb: a szabad sajtót elfojtották, az ellenzék politikusait és aktivistáit megfélemlítették vagy letartóztatták. Sokan a külföldi száműzetést választották. Az elnyomás miatt sem az EU, sem az USA, sem pedig Japán nem küldött megfigyelőket. Több európai populista és szélsőjobboldali párt azonban elküldte a képviselőit, akik támogatták a választást. Kambodzsa egyre jobban távolodik a Nyugattól, Phnompen legfontosabb szövetségese és legnagyobb befektetője Kína lett. Peking most először küldött megfigyelőket a választásra, amelyet rendben talált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Január 19-ig marad a CSU élén Orbán bajor támogatója

Január 19-ig marad a CSU élén Orbán bajor támogatója

Női tangák lepték el a közösségi oldalakat, és fontos üzenetük van

Női tangák lepték el a közösségi oldalakat, és fontos üzenetük van

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa