szerző:
HVG

Öngyilkos merényletekkel és házak lerohanásával több mint kétszáz drúzt öltek meg az Iszlám Állam (IS) fegyveresei Szuvejda délnyugat-szíriai városban és több környékbeli faluban. A múlt szerda hajnalban történt támadás során több tucat asszonyt és gyereket is elraboltak. A drúz többségű Szuvejdát eddig elkerülte a hét éve tartó szíriai polgárháború. A város lakói Basar Asszad szír elnök rezsimjét azzal vádolták, hogy elhanyagolta a térség védelmét, a kormány ráadásul a környéket a militánsoktól mentes övezetté nyilvánította. Asszad és a drúzok között amúgy nem felhőtlen a viszony, mivel a vallási közösség vezetői elutasították, hogy drúz férfiakat is besorozzanak a szíriai hadseregbe. A drúzok annak az orosz katonai kérésnek is ellenálltak, hogy helyi milíciáik csatlakozzanak a szélsőségesek ellen, hetekkel ezelőtt kezdődött délnyugat-szíriai offenzívához. Drúz fegyveresek ellenőrző pontokat állítottak fel Szuvejda körül, mert attól félnek, hogy az IS újabb támadásokat indít a város ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!