szerző:
HVG

Jelenleg 56 olyan elítélt ül a magyarországi börtönökben, aki a haláláig már nem szabadulhat. Az utóbbi hat év alatt több mint a duplájára nőtt a kiszabható legsúlyosabb büntetésre ítéltek száma – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Míg a bevezetés évében, 1999-ben még csak egy ilyen ítélet született, 2014-ben már 49. Június elején az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felszólította Magyarországot, hogy vizsgálja felül a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó szabályozását az európai emberi jogi egyezményben foglaltaknak megfelelően. Ez nem azt jelenti, hogy ki kellene engedni a súlyos bűncselekmények elkövetőit. De ahogy azt az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta már több ügyben, a tényleges életfogytosoknak is lehetővé kell tenni a reszocializációt, és ennek sikere esetén a szabadulás lehetőségét, vagyis a reményt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!