szerző:
HVG

A kormányzó szocialista párt vörös színébe öltözött ezrek tettek hitet hétfőn Nicolás Maduro kormánya mellett Caracasban, két nappal az után, hogy drónokkal merényletet próbáltak elkövetni a venezuelai elnök ellen. Maduro a Nemzeti Gárda megalakulásának 81. évfordulóján mondott beszédet, amikor a levegőben feltűnt a két, egyenként egy kilogramm robbanóanyagot szállító repülő szerkezet. Az egyik drónt a biztonsági erők elektronikus zavarással hatástalanították, a másik egy épületnek ütközött, az emelvényen és a felvonuló egyenruhások között is pánik tört ki. A hatóságok hat személyt vettek őrizetbe, akiket terrorizmussal és hazaárulással vádolnak. Az ellenzék attól tart, a merényletkísérlet újabb indokot ad a buszsofőrből lett államfőnek, hogy tovább erősítse autokrata uralmát. Maduro megbénította az ellenzéki többség ellenőrizte parlamentet, és az embereivel feltöltött legfelső bíróság segítségével kormányoz. Májusban nagy fölénnyel megnyerte az elnökválasztást, amit az esélyes ellenzéki jelöltek diszkvalifikálása, megfélemlítés és nagyszabású csalás jellemzett. A szomszédos Kolumbiába és Brazíliába már több mint egymillió szegény venezuelai menekült, a diplomások pedig Chilében, Peruban és Európában keresnek menedéket. Maduro a hadsereg lojalitását a tábornokoknak adott kiváltságokkal vásárolta meg, miközben a gazdaságban áruhiány és káosz uralkodik, az infláció pedig az IMF szerint az idén elérheti az egymillió százalékot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban