szerző:
HVG

Két hetet kapott Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, hogy kitalálja, miként lehetne kiköltöztetni a Politikatörténeti Intézetet a pesti Kossuth téri Igazságügyi Palotából. A hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a Néprajzi Múzeumnak 2019 végéig kell elhagynia az épületet, így az intézetnek, amely egyébként évek óta pereskedik a kormánnyal az elhelyezés ügyében, szintén addig kell távoznia. A kormányhatározat szerint a Vértanúk terét autómentessé teszik, ám arról, hogy a Nagy Imre-szobor helyére visszaállítanák az 1936-ban felavatott és 1945 szeptemberéig a téren állt Nemzeti Vértanúk emlékművét, nem szól a dokumentum. Ezt az elképzelést ugyanakkor Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója már korábban ismertette. A határozat szerint egy trianoni emlékművet is állítanak az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatába, a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye magában foglalja a történelmi Magyarország 12 537 helységének nevét, amelyek az 1913. évi összeírásban szerepelnek. Az emlékhelynek a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulójára kell elkészülnie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!