szerző:
HVG

A 2017-es évben napi 175, összesen 63 880 ember vált emberölés áldozatává Brazíliában, ami az előző évinél 3 százalékkal több, és új történelmi rekord. A legnépesebb latin-amerikai országban 100 ezer emberre számítva 30,8 gyilkosság történt, ami bőven felülmúlja a szintén erőszakhullámmal küzdő Mexikó 25-ös mutatóját. A sorozat- és tömeggyilkosok hazájaként elkönyvelt USA-ban pedig a legutóbbi, 2015-ös hivatalos adatok alapján öt emberölés jutott 100 ezer lakosra. Brazíliában az erőszakos cselekmények azért szaporodtak meg, mert területi háború alakult ki a drogcsempészek és -kereskedők különböző csoportjai között. Brazília a világ három legnagyobb kokaintermelőjének, Kolumbiának, Perunak és Bolíviának a szomszédja, és nemcsak fogyasztó, de rajta keresztül húzódnak az Európába és Ázsiába tartó csempészútvonalak is. Az erőszakhullám ellen a rendőrség egyre brutálisabban lép fel, tavaly 5144 emberrel végeztek. A gyilkosságok áldozatai jellemzően fiatal, színes bőrű, szegény férfiak, akik a favellákban, nyomornegyedekben élnek. A bűnözéstől szenved a 2016-os nyári olimpia otthona, Rio de Janeiro is, ahol a hadsereget is kivezényelték az utcákra. A probléma központi szerepet játszik az októberi elnökválasztás kampányában. A közvélemény-kutatásokban előretörő szélsőjobboldali Jair Bolsonaro a fegyverviselés szabadságának szélesítését és a bűnözők elleni könyörtelen fellépést hirdeti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!