szerző:
HVG

Történelminek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az ötoldalú egyezményt, amelyben a Kaszpi-tenger partján lévő államok – Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán és Irán – egyezségre jutottak a beltenger területének felosztásáról, illetve közös használatáról. A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta tartó egyeztetések végén elért alku értelmében 15 tengeri mérföldig terjednek a területi vizek, s további 10 mérföld számít kizárólagos halászati zónának. „Az ezen túli területek közös használatban lesznek, ám hogy ez mit jelent, csak a jogászok tudják” – idézte a The Guardian című brit lap az egyik résztvevőt. Nem ez az egyetlen ködös pont az egyezményben. Tengernek minősítették ugyan a Kaszpit – mások lennének a területmegosztási szabályok, ha tó lenne a sós víztömeg –, ám hangsúlyozták, hogy erre a tengerre különleges szabályok is vonatkoznak. Hogy pontosan milyenek, azt a jövőben határozzák meg. A kétségek ellenére a megállapodás valóban jelentős, hiszen megnyílt az út a tengerfenéken lévő ásványi kincsek közös kiaknázása felé. Az eseményen kétoldalú találkozókat is szerveztek, Putyin például Hasszán Rohani iráni elnökkel egyeztetett a Teherán elleni amerikai szankciók ügyéről. Az orosz államfő a térség országainak katonai együttműködését is sürgette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!