szerző:
HVG

„A havi 5 milliós miniszteri fizetés hazugság, ilyenről nincsen szó, ilyen döntés eddig sem született, és nem tudok róla, hogy a parlament ilyen döntésre készülne” – mondta a miniszterelnök alig több mint egy hónapja a parlament nyári ülésszakának utolsó ülésén. Bár az való igaz, hogy a tárcavezetők többségének javadalmazása 1 101 900 helyett „csupán” 1 782 100 forint lesz, de Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyonért és Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter fizetése augusztustól 5 millió forintra emelkedik. Egy hónapja döntött arról az Országgyűlés, hogy a jövőben a miniszterelnök határozza meg a miniszterek fizetését. Az elfogadott javaslat szerint az összeg a parlamenti képviselői alapbér kétszerese, kivéve Bártfai-Mager és Süli esetében. A módosítás szerint az összeg nem haladhatja meg a miniszter által felügyelt központi államigazgatási, költségvetési szerv, gazdasági társaság vezetőinek bérét. De az ilyen cégek vezetőinek fizetése is emelkedett az elmúlt években, így a Magyar Posta, a MÁV, az MVM és a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója is 5 milliót keres. A kormányzati kommunikáció ezzel magyarázta, hogy Bártfai-Mager és Süli illetményét az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják. A fizetésemelést a kormány azzal indokolta, hogy az elmúlt években az átlagbér 65 százalékkal emelkedett, a miniszerek fizetését viszont a kormány 2010-ben befagyasztotta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!