szerző:
HVG

„Eljött az ideje az ötlet megvalósításának” – közölte a Pentagonban Mike Pence amerikai elnök az USA hatodik haderőnemének szánt űrhadseregről, amelynek létrehozását nemrég Donald Trump elnök kürtölte világgá. Az USA legutóbb 1947-ben alapított új haderőnemet, amikor a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a parti őrség mellett önállóvá vált a légierő is. Az ötletet azzal indokolják, hogy Oroszország és Kína is olyan fegyvereket fejleszt, amelyekkel megsemmisíthetőek lesznek az USA GPS-hálózatot kiszolgáló, távközlési és kémműholdjai. Az elnök csak javasolhat, a döntést a kongresszusnak kell meghoznia, ahol többen költséges fantazmagóriának tartják az elképzelést. Pence a következő öt évre 8 milliárd dollárt kért az előkészületekre. Az űrhadsereg 2020-ra válna önállóvá, addig a légierőn belül zajlana a munka, amit egy négycsillagos tábornok irányítana, míg a technológiai fejlesztést egy civil ellenőrizné. Az USA is aláírta azt az 1967-es szerződést, amely megtiltja tömegpusztító fegyverek telepítését a világűrbe, s a Holdnak, illetve más égitesteknek csak a békés célú használatát engedélyezi. Az amerikai hadsereg jelenlegi űrbeli tevékenységét a Colorado Springsben lévő Peterson légitámaszpontra telepített űrparancsnokság felügyeli, amely 38 ezer embert foglalkoztat és 185 katonai műholdat működtet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!