szerző:
HVG

Szeptemberben Phenjanba látogat Mun Dzse In dél-koreai államfő, aki harmadszor találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral. Áprilisban és májusban a Koreai-félszigetet kettészelő tűzszüneti vonalon lévő Panmindzsonban tárgyaltak. A két megbeszélés előkészítette a Donald Trump amerikai elnök és Kim között június 12-én, Szingapúrban tartott történelmi csúcstalálkozót. Mun a harmadik dél-koreai államfő, aki az észak-koreai fővárosba látogat. Az északi diktatúrával hozzá hasonlóan békülékenyebb külpolitikát folytató Kim De Dzsung 2000-ben, Ro Mu Hjun pedig 2007-ben találkozott a jelenlegi vezető apjával, Kim Dzsong Illel. Mun útjának pontos időpontja nem ismert, de Phenjan propagandagyőzelmet aratna, ha ott lenne azon a szeptember 9-ei katonai parádén, amellyel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalakulásának 70. évfordulóját ünneplik majd. Kim Dzsong Un azt is szeretné, ha dél-koreai partnere segítene meggyőzni az USA-t, hogy az 1950–1953-as koreai háborút lezáró tűzszünetet békeszerződéssel váltsák fel. Washington azonban csak akkor hajlandó erre, ha Észak-Korea véglegesen leállítja a nukleáris programját, míg Phenjan fordított sorrendet akar.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!