szerző:
HVG

Csak a gyerekek és a szoptató anyák kapnak enni azok közül a menekültek közül, akik a déli határ menti tranzitzónákban várnak korábban elutasított kérelmük felülvizsgálatára. Az új „távoltartási” módszerre a Magyar Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet. Július elején ugyanis – a „Soros-csomag” részeként – életbe lépett a menekültügyi szabályozásnak az az újítása, hogy a hatóság rögtön elutasítja a menedékkérelmet, ha az illető biztonságos tranzitországon keresztül jutott el a magyar határra. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal pedig – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben – ilyennek tekinti, ha a kérelmező Szerbia felől lépne be az országba. A Helsinki Bizottság korábban két afgán menekült család ügyében kért jogorvoslatot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, amely kötelezte is a hatóságokat, hogy adjanak nekik enni. Ám az ítélet csak a konkrét ügyre vonatkozott. A Helsinki Bizottság most azt kérte a testülettől, hogy a bíróság terjessze ki az ellátási kötelezettséget a tranzitzónában várakozó valamennyi menekültre. Iványi Gábor lelkészt, aki a hétvégén megpróbált élelmet vinni a határon várakozóknak, nem engedték a menekültek közelébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!