szerző:
HVG

Egyezmények aláírása és látványos előrelépés nélkül ért véget Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz államfő Berlinhez közeli vasárnapi találkozója. A hivatalos kormányzati vendégházban, a Meseberg-kastélyban tartott háromórás tárgyaláson Ukrajna, Szíria és Irán ügye került napirendre, s Merkel szerint az volt a legfontosabb cél, hogy megmaradjon a két ország között májusban, Szocsiban felújított párbeszéd. A megbeszélés talán legfontosabb hozadéka az, hogy Putyin – Merkel sürgetésére – közölte, ha gazdasági szempontból van értelme, Moszkva az Oroszországot és Németországot a tenger alatt közvetlenül összekötő Északi Áramlat II. gázvezeték megnyitása után is fenntartja az Oroszországgal ellenséges viszonyban lévő Ukrajnán keresztüli gáztranzitot. Korábban Putyin többször is azt mondta, ahogy megnyílik az új vezeték, leáll a Kijevnek jelentős bevételt hozó vonal. Szíriáról szólva Merkel az alkotmányos reformok és választások szükségességéről beszélt, míg Putyin azt hangsúlyozta, hogy szeretné, ha minél előbb visszatérhetnének a menekültek. A találkozó előtt Putyin megállt Ausztriában, ahol részt vett Karin Kneissl osztrák külügyminiszter esküvőjén, ahová egy kozák dalárdát vitt ajándékként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!