szerző:
HVG

„Nagyon szomorú, amit Törökország művel, borzalmas hibát követ el, nem lesz engedmény” – üzente Donald Trump amerikai elnök török kollégájának, Tayyip Erdogannak. Trump egyúttal csodálatos keresztény lelkésznek, a haza túszának nevezte Andrew Brunson amerikai lelkipásztort, akit Törökország kémkedés és terrorizmus vádjával közel két éve tart fogva. Erdogan azzal vádolta az USA-t, hogy térdre akarja kényszeríteni Törökországot. A múlt héten egy török fellebbviteli bíróság elutasította a házi őrizetben lévő Brunson szabadon engedését. Az USA válaszul újabb szankciókkal fenyegette meg Törökországot, miután már a duplájára emelte az onnan érkező fémimportra kivetett vámokat. Ankara az amerikai autókra, szeszes italokra és a dohányra vonatkozó vámokat növelte meg. A két NATO-tag közti vita miatt a török líra árfolyama nagyot zuhant. Az Izmirben egy evangélikus kisegyházat vezető Brunsont többek között azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll a kurd szeparatistákkal és a gülenista mozgalommal. Ankara az utóbbit vádolja az Erdogan elleni 2016-os puccskísérlet megszervezésével. Erdogan az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen kiadatását kéri Brunsonért cserébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!