szerző:
HVG

Tegyék kötelezővé, hogy az anyának meg kell hallgatnia magzata szívhangját, mielőtt kimondja a döntő szót az abortuszról. Ne lehessen ellenőrizhetetlen, „bemondásos” alapon, súlyos válsághelyzetre hivatkozva kérni a terhességmegszakítást – ezeket javasolja a részben jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom. Dúró Dóra – aki megtartotta parlamenti mandátumát – arra hivatkozik, hogy a gyakorlatban nem érvényesül kellőképpen az alaptörvénynek az a kitétele, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Kormányoldalon is sokan bírálják az 1993-as, túlságosan „liberális” abortusztörvényt, s bár e helyett nem akarnak újat írni, a kormány őszi jogalkotási programjába belekerült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma „pontosítani kívánja” a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat. Ez – állítólag – nem jelent majd tiltást. A Magyar Idők szerint a „kereszténydemokrata” kormány a gyermekvállalás feltételeinek javításával küzd a terhességmegszakítások csökkentéséért. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családügyi és ifjúsági államtitkára szerint például gyerekszámra vetítve soha nem volt annyi bölcsődei férőhely Magyarországon, mint ma. A lap a kormány sikerének tulajdonítja, hogy Magyarországon 2010-ben 40 ezernél több, tavaly viszont már 30 ezernél is kevesebb abortuszt végeztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!