szerző:
HVG

A Liberális Párt egységének helyreállítását ígérte első sajtóértekezletén Scott Morrison új ausztrál miniszterelnök. Erre szükség is van, mert a Nemzeti Párttal koalícióban kormányzó liberálisok 2015 után újra párton belüli hatalmi harc után váltottak vezért, s vele kormányfőt. A három éve Tony Abbottot legyőző Malcolm Turnbull ellen a párt jobbszélén elhelyezkedő Peter Dutton intézett kihívást, ám a múlt pénteki belső szavazást végül a kompromisszumos jelöltként induló Morrison nyerte. Az új kormányfő is keményvonalasnak számít, Abbott bevándorlásügyi minisztereként a végrehajtója volt annak a pártok fölötti konszenzust élvező – az emberjogi szervezetek és az ENSZ által bírált – gyakorlatnak, hogy Ausztrália a haditengerészet segítségével megakadályozza a menekülteket hozó hajók kikötését, és az erre vállalkozó közeli országokban finanszíroz számukra gyűjtőtáborokat. A párton belüli vezérválasztás harmadik helyezettje, Julie Bishop lemondott a külügyminiszteri posztról, s elképzelhető, hogy Turnbull-lel együtt a mandátumát is visszaadja. Ezzel nehéz helyzetbe kerülhet a parlamentben csak egyfős többségű liberális–nemzeti párti koalíció. Különösen, hogy az ausztráloknak elegük van a pártokon belüli harcok miatt cserélődő miniszterelnökökből, 2007 óta ugyanis senki sem töltötte ki a hivatali idejét, s hatodszor változott a kormányfő személye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

168 Óra: Több ezer milliárd forintba is kerülhet Magyarországnak az Elios-ügy

168 Óra: Több ezer milliárd forintba is kerülhet Magyarországnak az Elios-ügy

Már 270 ezren írták alá Hadházy petícióját az Európai Ügyészségről

Már 270 ezren írták alá Hadházy petícióját az Európai Ügyészségről

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Orbán lemaradt a válogatott győzelméről

Orbán lemaradt a válogatott győzelméről