szerző:
HVG

Ragyogóbb jövőt ígérve Zimbabwének, letette a hivatali esküt a júliusi vitatott elnökválasztás győztese, Emmerson Mnangagwa. A 75 éves új államfő hitet tett az alkotmányos értékek, a törvényes rend és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett. Meghirdette az 1980 óta független Zimbabwe második köztársaságát, gazdasági reformot, a külföldi tőke becsábítását, az egészségügy és az oktatás fejlesztését vetítve előre. A beiktatási ceremónián több mint 50 ezren vettek részt, köztük számos afrikai államfő. Az ünnepségen ott volt a hadsereg által tavaly megbuktatott Robert Mugabe legidősebb lánya is. A volt elnök bocsánatot kért, hogy távol maradt az eseménytől, de gratulációját fejezte ki Mnangagwának, egykori harcostársának, aki a puccs egyik vezetője volt. Nem vett részt viszont a beiktatáson a legfőbb ellenzéki párt, az MDC vezetője, Nelson Chamisa, aki alulmaradt az elnökválasztáson. Ő továbbra is azt állítja, hogy elvették tőle a győzelmet, és elcsalták a választást. Az alkotmánybíróság megerősítette a választási eredményt, de Chamisa közölte, békés tüntetésekkel folytatja a tiltakozást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!