szerző:
HVG

Bő egyhetes kálvária után vasárnap partra léphetett az a 150 bevándorló, aki a Catania kikötőjében veszteglő hajón rekedt, mert az olasz hatóságok megtiltották a kiszállásukat. Róma azt követelte, hogy más EU-tagállamok fogadják be a menekülteket. A patthelyzetet végül az oldotta fel, hogy a nem EU-tag Albánia 20, Írország pedig maximum 25 menekült befogadását ajánlotta fel. Matteo Salvini keményvonalas belügyminiszter, kormányfőhelyettes közölte, hogy a többieknek az olasz katolikus egyház ad menedéket, ami – tette hozzá – az olasz adófizetőknek „semmibe sem kerül”. Giuseppe Conte olasz kormányfő elítélte az EU-t a támogatás hiánya miatt, és felvetette, hogy Rómának bojkottálnia kellene az unió tízéves költségvetési tervéről szóló tárgyalásokat. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes előzőleg pedig azzal fenyegetőzött, hogy Olaszország leállítja jelenlegi költségvetési befizetéseit. Miközben Róma és Brüsszel között egyre jobban elmérgesedett a vita, tíz EU-tagállam szombaton tanácskozást tartott, de nem született egyezség a 150, főként eritreai menekült befogadásáról. A Di Maio vezette kormánypárti Ötcsillagos Mozgalom parlamenti frakciója elhatárolódott Salvini és Orbán Viktor kormányfő e heti római találkozójától, mondván: Magyarország sem csatlakozik a menekültek áthelyezéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!