szerző:
HVG

Több mint 200 millió dollárnyi segélyt von meg az USA a palesztinoktól, hogy – mint a washingtoni külügyminisztérium fogalmazott – azokat a forrásokat az amerikai érdekeknek megfelelően költsék el. Az újabb segélyelvétel hátterében egy márciusban elfogadott amerikai törvény áll. E szerint a pénzügyi segítséghez a Palesztin Hatóságnak meg kell szüntetnie azt a gyakorlatot, hogy apanázst fizet az izraeli bíróságok által terrorizmus vádjával elítélt palesztinok családjának. Az USA januárban 65 millió dollárt vont meg az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségétől. A palesztinok elítélték a segélyek átpolitizálását, és jelezték, hogy a források szűkülése jelentős mértékben ront a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok helyzetén. A Washington és a palesztinok közötti viszony Donald Trump megválasztása óta romlik, de a jelentős fordulat tavaly decemberben történt, amikor az amerikai elnök Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. A palesztinok akkor válaszul közölték, hogy az USA többé már nem képes ellátni a közvetítő szerepet az amúgy is halott izraeli–palesztin békefolyamatban, és egyúttal megszüntették az érintkezést az amerikai kormánnyal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!