szerző:
HVG

Végleg megvonta Pakisztántól az USA azt a 300 millió dolláros segélyt, amelyet még januárban függesztett fel. A Pentagon indoklásként közölte, hogy Pakisztán nem lépett fel kellőképpen a terrorszervezetekkel szemben, így az összeget – ha a döntést a kongresszus is jóváhagyja – „más fontos célokra” fordítják. Donald Trump amerikai elnök többször is hangoztatta, hogy az ázsiai ország becsapja a szövetségesének számító USA-t, holott 2002 óta 33 milliárd dollár pénzügyi segítséget kapott tőle. Amerikai kormánytisztviselők és elemzők is úgy vélik, hogy Pakisztán a területén menedéket nyújt afganisztáni szélsőségeseknek, így például a táliboknak és a velük szövetséges Hakkáni-hálózatnak. A segélymegvonás az új katonai beszerzéseket és a pakisztáni tisztek amerikai képzési programjait érintheti. A lépésre az előtt került sor, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iszlámábádba látogat, ahol Imran Khan nemrég hivatalba lépett kormányfővel tárgyal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!