szerző:
HVG

Felfüggesztette a CEU a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie-ösztöndíját. Az egyetem indoklása szerint a bevándorlási különadóról szóló rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre, jóllehet az OLIve-programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek kínáltak oktatást. A CEU jogi és adózási szakértők állásfoglalása nyomán mégis jobbnak látta így dönteni, mert például az sem világos, hogy az OLIve-program költségeinek vagy az egyetem teljes költségvetésének 25 százalékát kellene-e különadóként befizetniük. Ezért állásfoglalást kértek a NAV-tól. David Cornstein (képünkön jobbra) amerikai nagykövet egy interjújában kijelentette, hogy a CEU szerinte teljesítette a kormány elvárásait, ezért a kormánynak alá kellene írnia az egyetemmel a megállapodást. A Szombat című zsidó folyóiratnak ugyanakkor azt mondta, hogy nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon, s ha ennek jelét látná, szóvá tenné.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!