szerző:
HVG

Orbán Viktor úgy gondolta, neki is meg kell mutatnia, hogy nyelvészként sem utolsó. A kirgizisztáni Csolpon-Atában, a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén a magyar nyelv eredetéről eresztett meg egy rövid fejtegetést. „Ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban” – állapította meg a miniszterelnök, amivel a tudomány mai állása szerint csak annyi a baj, hogy ótörök eredetű szavak vannak ugyan a magyar nyelvben, ám az finnugor eredetű. Ezt pár évvel ezelőtt még Orbán is tényként jelentette ki, igaz, akkor éppen Helsinkiben volt hivatalos látogatáson. A miniszterelnök a türk konferencián a magyar nép származásáról is kifejtette nézeteit. E szerint „a magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak”. Annak fényében, hogy a miniszterelnök a hun eredetet pártoló ezoterikus nézetek mellett áll ki, érthető, hogy miért kell az ilyen tudománytalan eszmefuttatásoktól óva intő MTA-tól elvonni a kutatási pénzeket. Szakály Sándor történész minapi fellépése nyomán az is érthetővé válik, mi szükség volt az MTA Történettudományi Intézetével párhuzamosan működő, közvetlenül a Miniszterelnökség alá tartozó Veritas Intézet létrehozására. A főigazgató a hétvégi kenderesi Horthy-megemlékezésen kifejtette: a zsidótörvények nem a zsidók jogfosztásához, csak jogkorlátozásukhoz vezettek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!