szerző:
HVG

Az amerikai szankciós fenyegetések és az európai bírálatok ellenére is megkezdték Németország part menti vizeiben az Északi Áramlat II. orosz–német gázvezeték építését. Jelenleg a lubmini szárazföldi fogadóállomás és a tengerben futó vezeték összekapcsolásához szükséges infrastruktúrát építik, a csövek fektetése néhány hét múlva indul meg. Az USA azért ellenzi az újabb vezeték építését, mert szerinte az EU túlzott mértékben függ az orosz energiaszállításoktól, míg az EU-ban azért bírálják Berlint, mert attól tartanak, Oroszország az ígéretei ellenére be fogja szüntetni az Ukrajnán keresztüli gáztranzitot, amint elkészül az új csővezeték, s ezzel nehéz helyzetbe hozza szomszédját. A 9,5 milliárd eurós építkezés befejezése után az Északi Áramlat kapacitása a jelenlegi évi 55 milliárd köbméterről 110 milliárdra ugrik. Az építkezés már elkezdődött ugyan, ám a nyomvonalat még nem határozták meg teljes egészében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!